Studio Asperge. Beeld, tekst. muziek.

De Helers
 
Deze week stond in de kranten een advertentie met een verheven doel: Het Verbeteren Van De Maatschappij. Dat ze afkomstig was van de SIRE kon je zien aan de zin: "De maatschappij. Dat ben jij." Als ik die zin lees, ben ik altijd blij dat ik het niet ben, de maatschappij. Want met dat "jij" bedoelt de SIRE iemand die ze kennen, denk ik. Hoe kunnen ze anders weten dat die "jij" de maatschappij is? Waarschijnlijk is het Hans Janmaat. Of Vanessa. Of Tom van Deel. Of dat mooie meisje met die lelijke bril dat net langsloopt.
 
O, wat haat ik zinnen als "De maatschappij. Dat ben jij." Alleen al die punt tussen "maatschappij" en "Dat" maakt me razend. Maar het ergste vind ik de onjuistheid van die mededeling. Als jij iedereen uitmoordt, zodat jij als enige overblijft, dan ben jij pas de maatschappij. Maar om in dat geval van de maatschappij te spreken is dwaas. De maatschappij. Dat ben jij. Nee, De maatschappij. Dat zijn wij!
 
In de advertentie worden tips gegeven die het individu kan opvolgen om de maatschappij beter te maken. Een paar voorbeelden: Ga in het bestuur van een stichting of sportvereniging. Organiseer een bingo-avond voor de buurt. Geef bloed en red levens. Kook een Hollandse pot in het asielzoekerscentrum. Help de pillencontrole op een houseparty. Word buddy van een aidspatiënt.Volgens mij kunnen we de maatschappij verbeteren door zoveel mogelijk dingen belangeloos voor elkaar te doen. En ons verder te houden aan de Negen Geboden (vloeken mag wel).
 
Ik wil best een bingo-avond voor de buurt organiseren, als ik zelf dan maar niet hoef te komen. Verder denk ik dat men in het asielzoekerscentrum heel beleefd zou zijn als ik met strengen prei en een zak aardappelen aan de deur zou staan. "Hallo, ik ben Robert. Ik kom een Hollandse pot koken." Misschien zouden ze me laten koken. Misschien zouden de asielzoekers zelfs mijn maaltijd opeten. Om hun goede wil en bereidheid tot integratie in de Nederlandse samenleving te tonen.
 
Het ergste aan de advertentie vind ik haar zinloosheid. Ik weet dat die advertentie niet zal helpen om de maatschappij te verbeteren. Zij is geplaatst om duidelijk te maken dat men bij de SIRE niet uit zijn neus zit te vreten tegen betaling van overheidsgeld. Je kunt mensen niet op het idee brengen om goede werken uit te voeren, ze moeten die wil zelf al hebben. In gedachten zie ik nu een inbreker in een villa het tafelzilver netjes terug leggen nadat hij de advertentie in de krantenbak heeft zien liggen.
 
Gewoon zo lief mogelijk zijn voor je vrienden en familie zou de wereld al een stuk beter maken. Als aidspatienten echte vrienden hadden, zou niemand buddy hoeven te spelen. Bij de tips om de maatschappij te verbeteren staat ook: speel eens scheidsrechter. Zou dat een drukfout zijn? Volgens mij bedoelen ze: speel nooit scheidsrechter. Er staat nog zo'n raadselachtige zin: Geef geld een collectant. Dat is natuurlijk een schrijffout, maar wat een prachtige zin! De poëzie druipt ervan af. Geef geld een collectant. Het zou een titel van een bestseller kunnen zijn. Maar het zou de maatschappij niet beter maken.